Weekend van de Wetenschap

Ontdek de wetenschapper in jezelf!

Op zaterdag 5 oktober organiseert de Bibliotheek Oss samen met MSD, Brics Aholic, Curiosityworld, Explico Kids, Clementoni, Museum Jan Cunen en Gemeente Oss van 11.00 tot 16.00 uur een gevarieerde dag boordevol proefjes, experimenten en workshops op het gebied van Wetenschap. Speciaal voor kinderen, maar leuk voor jong en oud!

Graag laten we jou op deze dag samen met allerlei experts zien en ervaren wat voor wetenschappelijke kennis ingezet wordt bij bedrijven en organisaties in de gemeente Oss. 

Kom ontdekken en verdien een ijsje!

Heb jij een wetenschapper in je? Kom het ontdekken bij Bibliotheek Oss en Museum Jan Cunen. Bij binnenkomst krijgt elk kind een stempelkaart. Elke activiteit die je doet levert een stempel op. Met een volle stempelkaart kun je tijdens het Weekend van de Wetenschap op zaterdag 5 oktober en zondag 6 oktober een gratis ijsje halen bij IJssalon Venezia in Oss.

 


Wat kun je doen in Oss?

Leer alles over ruimtevaart!

Ruimtevaart is hot! De ene raket volgt de andere raket op, maar hoe is het eigenlijk allemaal begonnen? Leer alles over ruimtevaart tijdens het Weekend van de Wetenschap! De eerste kunstmaan, de eerste mens in de ruimte, de eerste mens op de maan. Planetenonderzoek, ruimtelaboratoria, Space Shuttles, commerciële ruimtevluchten, het komt allemaal aan bod tijdens de kinder- doe- lezing want, we gaan tijdens de lezing zelf ook aan de slag en ondervinden hoe het is om astronaut te zijn. Na de kinder-doe lezing is het tijd om een mooie Space Shuttle te maken van de bouwplaat die voor je klaarligt.

Meer info en aamelden

Ontdek Robotica met Clementoni

Maak via Clementoni kennis met robotica tijdens het Weekend van de Wetenschap! Clementoni staat bekend om hun diverse aanbod aan educatieve spellen in verschillende thema's, waaronder wetenschap. Tijdens de speciale Clementoni 2-in-1 activiteit zijn er twee typen robots aanwezig om in elkaar te zetten en uit te testen. De twee aanwezige robots, MIO en AIRO, hebben verschillende functies, waarbij AIRO uitblinkt met zijn nieuwe AI- en Bluetooth-functies. AIRO is de nieuwste AI-robot in het aanbod van Clementoni en zal daarom zijn debuut maken tijdens het Weekend van de Wetenschap. Heb jij altijd al meer willen weten over robots? Kom dan 5 oktober naar de Bibliotheek Oss en ga de uitdaging aan om een robot in elkaar te zetten. Na het technische gedeelte is het tijd om de robots uit te testen. Laat de robot MIO je volgen door een race te houden of laat AIRO met je dansen, en dit alles door je telefoon te verbinden!

Fotograaf: Joris Visser

Verken de Proefjeskist met Explico Kids

De Explico Kids professor staat met zijn proefjeskist klaar om allerlei verrassende proefjes te laten zien. Hij verbaast je met kleuren, vertelt over gassen en doet spannende proefjes met vuur. En helemaal tof: samen met de professor maak je je eigen mini-raket om weg te schieten, en maak je een mini lava lampje of haargel om mee naar huis te nemen!

Lekker samen klooien bij Museum Jan Cunen!

Of je het nu hebt over de mobiele telefoon of een deeltjesversneller: elke grote ontdekking begint met klooien. Daarom hebben grote tech-bedrijven kunstenaars in dienst: zij komen met oplossingen waar niemand nog aan dacht. Samen met Stichting Samen Klooien viert Museum Jan Cunen vandaag het experiment, met heerlijk ongeregelde workshops voor iedereen. Klooi, maak en experimenteer mee, en maak de wereld een klein beetje mooier! Kinderen kunnen gratis deelnemen aan de workshop. Voor de workshop in het museum is wel een geldig entree-ticket nodig (gratis t/m 18 jaar). Aanmelden is niet nodig. Wil je het bezoek combineren met een drankje of lunch in het café? Dan raden we je aan om op tijd een tafel te reserveren door een mail te sturen naar cafe@museumjancunen.nl of te bellen naar 0412-798009.

Bezoek de website

Experimenteren met kleuren en vloeistoffen!

Bij MSD Biotech in Oss houden ze zich bezig met biotechnologische productie van geneesmiddelen. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Op 5 oktober laten ze het zien en gaan ze van jou een echte wetenschapper maken! Troebele stof laten veranderen in heldere stof? Toveren met een pipet? Een mini-bioreactor in werking zien? Allemaal activiteiten die je bij de stand van MSD kunt ervaren – natuurlijk in een echte lab-outfit!

Aan de slag met LEGO®!

Ben je tussen de 4 en 12 jaar? Dan wil je deze activiteit echt niet missen: Ontdek de werking van een tol! Wist je dat een tol draait door een combinatie van kracht, balans en gyroscopische effecten? Wanneer je de tol een draai geeft, gebruik je energie om hem in beweging te brengen. Deze energie zorgt ervoor dat de tol blijft draaien. Wij helpen jou je eigen tol te bouwen van LEGO® en we leren je hoe een tol door wetenschap rechtop blijft staan. Wanneer jouw tol er klaar voor is, mag je deze testen in onze arena. Je gaat tegen andere kinderen tollen om te zien wie de tol-kampioen is. En natuurlijk ligt er ook genoeg LEGO® om iets anders mee te bouwen en om mee te spelen!

Meeeeeeeeeeeeeeeeer wetenschap

Wil jouw wetenschapper in de dop nog meer weten? Ontdek onze uitgebreide jeugdcollectie over de wetenschap!

Naar de jeugdcollectie


Landelijke Weekend van de Wetenschap

Tijdens het eerste weekend van oktober kun je op meer dan 300 locaties door heel Nederland wetenschap & technologie beleven. Nieuwsgierige mensen van jong tot oud krijgen op deze manier de unieke kans binnen te kijken in de wereld van wetenschap en technologie. Zie voor meer informatie www.weekendvandewetenschap.nl.

Ook in Oss gaan we dit jaar weer laten zien wat voor wetenschap hier toegepast wordt. Zo wordt zaterdag 5 oktober een dag in Oss van ontdekken, leren, uitvinden, programmeren, toepassen, bouwen en creëren. Kom je ook?